Terug..


OPDRACHTSOMSCHRIJVING GEBIEDSVISIE BONNENPOLDER

Opdrachtformulering

Welk evenwicht en draagvlak kan er gevonden worden voor toekomstige ontwikkelingen t.a.v. natuur en landschap, infrastructuur, waterbeheersing, landbouw en recreatie op een wijze die recht doet aan de cultuurhistorische vorming van het gebied en de economische perspectieven van de agrarische bedrijven als beheerder van het landelijk gebied? (Uit gebiedsvisie "de Bonnen" onderlegger van gespreksnotitie t.b.v. overleg 16 september 2004)

Hoofddoelstelling

Een integrale, op uitvoering gerichte gebiedsvisie waarin zowel wensen/eisen ten aanzien van natuur, waterhuishouding, landbouw, landschap en recreatie zijn verwerkt, als de relaties met het omringend gebied. De rol die agrariërs kunnen hebben komt nadrukkelijk hierbij aanbod.

Kader

Voorontwerp bestemmingsplan Hoek van Holland Landelijk gebied Gebiedsvisie De Bonnen RPR 2010 RR 2020 (streekplan) en RGSP2 (Regionaal Groenblauw Structuurplan 2; een van de bouwstenen van het RR2020) Provinciale ecologische hoofdstructuur Waterkanskaart Delfland Het groene Hoefijzer (ConSept) De Hollandse Hoek (ZHL) Ecologische structuur (OD205) Natuurbeleidsplan Delft- en Haaglanden In Plannen kun je niet wandelen (ZHL, NM, ANWB)

Gebiedsafbakening (Kaartje)

Thema's

Bij de verschillende thema's moet worden aangeven wie initiator is en waar de benodigde financiën en subsidies kunnen worden gevonden.

Landbouw

Wat is de toekomst van de grondgebonden agrarische bedrijfsvoering de komende 10 jaar. Hoe ziet deze toekomstontwikkeling eruit en wat zijn de ruimtelijke implicaties (kansen - bedreigingen) Wat betekent dit voor het aantal ondernemers. Wat is de autonome ontwikkeling? Welke instrumentarium (subsidies) is aanwezig om tot een gezonde agrarische bedrijfsvoering te komen. Welke mogelijkheden (schaalvergroting, samenwerking, intensivering, omschakelijking biologische landbouw, etc) liggen er om de agrarische bedrijfsvoering te verbeteren? Welke agrarische diensten kunnen in dit gebied de agrarische bedrijfsvoering verbreden c.q. versterken.

Natuur

Welke rol kan de landbouw spelen als schakel in de gedefinieerde ecologische corridor. Denk dan bijvoorbeeld aan aangepast slootkant beheer. Kan dit een substantiële bijdrage leveren aan de ecologische doelstelling? Wat is minimale ruimtebeslag van een overtuigende natte ecologische verbinding gekoppeld aan de kreek en aansluitend op de ecologische corridor in de oranjebuitenpolder. Is de natuurdoelstelling van deze Kreek te koppelen (geheel of gedeeltelijk) aan de waterhuishoudkundige eisen (vergrote berging, afvoer) Hoe kan het natuurgebied De korte Bonnen (43 hectare) worden gerealiseerd.

Waterhuishouding

Op dit moment zijn er diverse werkzaamheden gaande bij het Staelduinse bos; er wordt een ringsloot gecreëerd waarmee verdroging kan worden tegengegaan; langs de zuidrand van het bos wordt ook een watergang gerealiseerd die afwatering van het Westland naar het Oranjekanaal moet verbeteren. Welke ingrepen zijn verder daadwerkelijk noodzakelijk om de waterhuishouding van de Bonnenpolder te verbeteren. Is het te verwachten dat deze op korte termijn en zo ja wanneer worden gerealiseerd?

Recreatie

Recreatie in de Bonnenpolder is sterk gekoppeld aan een aantrekkelijk landschap. Recreatie is vooral routegebonden. Aspecten van een recreatief aantrekkelijk landschap betreffen vooral afwisseling van open en beschutte plekken, ontdekken (spannende kleine paadjes) afwezigheid of verzachting van storende elementen zoals dissonante bedrijfsbebouwing, troep, vervuiling. Door toevoeging van kleine weinig ruimte vragende landschappelijk elementen kan een landschap al snel recreatief verbeterd worden. Welke mogelijkheden liggen er op de agrarische bedrijven ten aanzien van dag- en/of verblijfsrecreatie?

Scenario's

Bij de analysefase (kopje fasering) is het mogelijk om de verschillende thema's te integreren binnen scenario's. Denkbaar hierbij is een natuur-minimaal scenario (ecozone 30-50 meter) en natuur-maximaalscenario. Andere scenario's zijn mogelijk. Haalbaarheid is een belangrijk criterium. Verder is nog van belang om een tijdsfasering in de visie aan te brengen.

Fasering

Inventarisatiefase


Analysefase

Visie en uitvoeringsstrategie

Rondsturen concept-eindrapportage en bespreking

Elke fase(4) wordt afgesloten met een overleg, de eerste twee gecombineerd met brainstorm voor volgende fase.

Product

Rapport waarin verschillende thema's aan bod komen, de bij de thema's genoemde aspecten en een geïntegreerde visie. De offerte is inclusief de reprokosten van de eerste 25 rapporten Plankaart(en) als onderdeel van het rapport (A3) schaal 1 : 10000 Bij de eerste, tweede en derde fase wordt de informatie aangeboden in een hand-out

Tijdspad

3 tot 6 maanden na opdrachtverstrekking, 1e kwartaal 2005 moeten de eerste resultaten uit de inventarisatie bekend zijn.


Terug..